Nelivuotisen yhteistyömme aikana psyykkisessä valmennuksessa on käsitelty erilaisia teemoja, ja tällä kaudella isoin teema on ollut palautuminen.
Henna Viljanen, 26-vuotta, tekee kevennettyä työviikkoa toiminnanjohtajana turkulaisessa urheiluseurassa ja harjoittelee sekä kilpailee tavoitteellisesti kiväärilajeissa. Täten hän pystyy itse aikatauluttamaan arkeaan hyvin ja se mahdollistaa elämisen urheilu edellä.
Urheilussa Hennan tavoitteena on menestyminen olympialaisissa. Pohjaa luodaan nyt kohti 2028 kisoja silmällä pitäen. Paraikaa hän on “opintomatkalla” Pariisissa olympialaisia seuraamassa.
Vaikka Viljanen kokee, että työ tuo hyvää vastapainoa urheilulle, niin silti kokonaiskuormitusta tunnolliselle treenaajalle on tullut välillä liikaa.
“Tasapainottelua se on, pitää löytää töiden, urheilun ja palautumisen välille hyvä balanssi - ja se onkin ollut iso teema tälle vuodelle.”
Oppia kantapään kautta
Henna tykkään liikkumisesta ja on myös kouluttautunut siihen. Hän on koulutukseltaan liikuntaneuvoja sekä Personal Trainer.
“Tässä kohdassa elämää urheilu näyttelee isoa osaa, mutta myös kun ajattelen työelämää urheilu-uran jälkeen, niin edelleen haluan tehdä samankaltaista työtä kuin nyt. Liikunta, terveys ja hyvinvointi on mulle tärkeitä arvoja.”
Vaikka hyvinvoinnin teema Hennalle onkin tärkeä, niin aina tunnollisen treenaajan ei ole ollut helppoa pitää “tyhjiä slotteja” kalenterissa.
“Jossakin kohdassa viime kesänä vain huomasin, että kokonaiskuormitus oli liikaa. Harjoitus- ja kilpailutulokset ei ollut enää omalla tasolla, ja jopa inhotti ajatus, että lähtis luontoon liikkumaan. Silloin ei vain olis jaksanu. Aloin heräilemään öisin to do-listojen tekoon. Vaikeinta oli myöntää itelle, että en jaksa. Oltiin menty yli kuukausi “pitkäksi”. En ollut kuunnellut kroppaani ja aattelin, että kyllä mä tän leirin vielä jaksan. Sitten leirin ekana päivänä otin asian puheeksi sun ja valmentajan kanssa. Tää kaikki tapahtui juuri ennen MM-kisoja. Harmittaa, että tilanne meni niin pitkälle, ja se jonkin verran heijastui suorittamiseen MM-kisoissa.”
Palautumisen opettelu keskiössä tällä kaudella
Nyt kun jälkikäteen Henna pohti aihetta, huomasi hän, että kokemuksesta on seurannut tosi paljon hyvää omaan palautumiseen liittyen. Viime syksynä käsiteltiin asiaa ja mietittiin syitä. Sitten kehitettiin kuukausittainen palautumisen seuranta, jossa hyödynnetään “liikennevaloja”.
“Se on ollu hyvä, koska mun on pysähdyttävä kuukausittain asian äärelle ja arvioitava kokonaisuutta. Kun vaan on niin iso halu tehdä ja kehittyä, että ei vaan huomaa, mitä kaikkea tulee tehtyä. Balanssin löytäminen on vaatinut iteltä joustavuutta harjoitusohjelman suhteen - siitä voi joustaa ja pitääkin joustaa, jos alkaa tuntua siltä.”
Kantapään kautta oppiminen ei ole helppo tapa oppia, mutta uskon, että se on yksi varmimmista. Tällä hetkellä Hennan arjesta löytyy sellaisia asioita, joista hän saa hyvää mieltä. Niitä ovat mm. hyvä ja terveellinen ravinto, uni ja se, että on aikaa varattuna niihin asioihin, joista itse nauttii - kuten avanto ja sauna, patikointiretket ja nuotiokahvit sekä laskettelu.
Ennen vanhaan urheilussa uskottiin vereen, hikeen ja kyyneliin. Että ne tuovat tulosta. Sinnikästä harjoittelua ja työn tekemistä toki edelleen urheilu vaatii, mutta onneksi koko ajan myös ajatus hyvinvoivasta urheilijasta vahvistuu urheilukulttuurissamme. Tätä muutosta olen mielelläni luomassa edelleen!
Jos kaipaat apua tai tukea teeman osalta, ota rohkeasti yhteyttä!
Comments