top of page

Miten tyttö, jolla ei ollut motivaatiota päätyi vuodessa EM-kilpailuihin?

Updated: Aug 13, 2021

Itse aikoinani urheilijana luulin, että se, että motivaatio loppuu on jotenkin kauheata tai väärin. Olisipa joku kertonut, että näin ei tarvitse olla. Se on luonnollista ja pitkän uran varrella varmasti myöskin melko todennäköistä. Ja toinen ajatus näin jälkikäteen teemaan liittyen on se, että olisinpa uskaltanut kertoa sen ääneen jollekin.


Kun Elli hakeutui Mielitreeneihin, ajattelin, että “yes - mahtavaa, että urheilija hakee apua siihen, että kokee ettei motia ole. Onpa fiksu likka - tässähän on aineksia vaikka ja mihin."


Kuva: Elli Männistö pienoiskiväärikilpailussa kesällä 2021 EM-kilpailuissa Kroatian Osijekissa.

Miten, Elli, päädyit Mielitreeneihin? Ja miksi?

Voitin lahjakortin Kisakallion ilmakiväärikisoista Mielitreeneihin ja pääsin kerran käymään sillä treeeneissä. Tykkäsin yhteistyöstä Hannan kanssa. Olin käynyt Forssassa mentaalivalmennuksessa ja kun tuli vaikea tilanne, niin päätin ottaa Hannaan uudestaan yhteyttä.


“Olin tosi ahdistunut treeneistä silloin ja yleisfiilis oli huono. Koin paljon syyllisyyttä siitä, ettei treenaaminen kiinnostanut ja sitten jos ei treeneihin mennyt, niin tuli kahta huonompi mieli. ”


Kertoisitko omin sanoin, mitä Mielitreeneissä tehdään?

Saan tuoda ilmi mulle haastavia asioita ja niitä puretaan auki tavalla tai toisella.


Missä tilanteissa kuluneena vuotena olet hyödyntänyt Mielitreenejä?

Tärkein on ollut asenne siihen fiilikseen ja yleisestikin tilanteeseen. Suurin apu on ollut se, että se olotila on helpottanut, minkä takia tulin Mielitreeneihin. Lisäksi myös työkalut kisatilanteen hallintaan on ollut avuksi.


Tänä kesänä edustit Suomea ensimmäistä kertaa EM-kilpailuissa Kroatin Osijekissa. Miten päädyit vuodessa moiseen tilanteeseen - ottaen huomioon motivaation puutteen?

“Oon aina tienny, että oon lahjakas ja taitoa on ja oon hyvä. Nyt jälkikäteen tuntuu siltä, että se onnistuminen tekemisessä lähti itestään rullaamaan, kun sai ne lukot auki. Ei ollut varsinaisesti tähtäimessä mitään, mutta ehtihän siitä matkalla jo innostua.”


Mitä sinusta olisi hyvä tuoda julki muille urheilijoille ja valmentajille mentaalivalmennuksesta?

“Mun mielestä olisi tosi tärkeätä puhua tai tarjota mentaalivalmennusta vielä enemmän. Tuntuu, että maailmassa ja urheilumaailmassa on edelleen jotenkin iso kynnys tai noloa hakea tukea sieltä mentaalivalmennuksesta - vaikka ei tarvitse edes olla ongelmaa vaan voi myös vahvistaa entisestään osaamistaan. Kyl mä näen, että mentaalivalmennus on yhtä iso osa-alue kuin se tekninen osaaminen. Kannattaa hakea joku ihminen, jonka kanssa kemiat toimii.”


Vapaa sana?

“Kylhän näissä aina oppii itestäänkin huomaamaan asioita, eikä vain ongelmakohtia, vaan myös oppii ymmärtämään itteensäkin paremmin. Ja tietty se, että Hannan kanssa on ollut mukava tehdä yhteistyötä.”


Sinuiksi lentopelon kanssa

Elliä jännitti kisoihin lähtemisessä itse suoritusta enemmän lentopelko. Onneksi asia tuli puheeksi etukäteen ja ehdimme muutaman kerran pelkoa työstämään ennen matkaa. Mukava oli kuulla, että ihan kohtuullisesti lennot olivat menneet molempiin suuntiin. Jopa maisemakuvausta oli Elli jo uskaltautunut harrastamaan lennon aikana. Kuva on Ellin kotiinpaluumatkalta Osijekista.


 

Kuka?

  • Elli Männistö

  • Opiskelee Tampereella bioanalytiikkaa 1. vuotta

  • Harrastanut ampumaurheilua 14 vuotta

  • Edustaa Punkalaitumen Kuntoa

  • Rentoutuu parhaiten järvellä kalastellessa

232 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page